03.04.23

Цифрова євроінтеграція ще ближче: українські електронні підписи зможуть використовувати в Європейському Союзі

Європейська Комісія ухвалила перелік країн TC AdES LOTL, в якому міститься інформація про електронні підписи та печатки країн, що не є членами ЄС. Перевірка електронних підписів за допомогою інфраструктури ЄС полегшить повсякденне життя та взаємодію з приймаючими країнами для мільйонів українців в Євросоюзі. В свою чергу український бізнес, який працює з ЄС, зможе використовувати електронну форму документообігу та пришвидшити робочі процеси.

Програмне забезпечення, яке використовує TC AdES LOTL , як наприклад демонстраційна платформа створення та перевірки підписів Європейської Комісії, вже може перевіряти українські КЕП на цифрових документах та підтверджувати їх дійсність. У результаті успішної перевірки користувачі платформи ЄС отримають інформацію про успішну перевірку підпису та його кваліфікацію як «Підпис AdES» або «Печатка AdES». Вказана кваліфікація означає, що підпис або печатка мають юридичну силу та відповідають вимогам до удосконалених електронних підписів чи печаток в ЄС. В майбутньому також інші державні та приватні інструменти для перевірки електронних підписів зможуть додати перевірку українських КЕП за допомогою TC AdES LOTL.

Україна стала першою країною, що потрапила до TC AdES LOTL, а в Дії вже доступне бета-тестування Дія.Підпису, який відповідає європейським вимогам. Для доступу до нового Дія.Підпис-EU користувачам потрібно просто оновити застосунок. Дія.Підпис-EU відповідає технічним вимогам ЄС і визнаватиметься як удосконалений електронний підпис у країнах Євросоюзу. Завдяки ньому українці зможуть підписувати договори, контракти та інші документи з громадянами і організаціями ЄС в режимі онлайн. В той самий час європейські контрагенти зможуть перевірити підпис на власних платформах створення та перевірки підпису, наприклад на демонстраційний платформі Єврокомісії.

Експерти проєкту EU4DigitalUA сприяли координації та співпраці між Україною та Єврокомісією, а також підтримали Міністерство цифрової трансформації України та ДП “Дія” в розробці електронного підпису, що відповідає стандартам ЄС.

Подібні новини

EU4DigitalUA провів 12 тренінгів по системі НПІ

EU4DigitalUA успішно завершив програму навчання користувачів для системи Національної Програми Інформатизації (НПІ). Навчання включало в себе 12 сесій, які охоплювали 24 години інтенсивного матеріалу. Ці...

EU4DigitalUA долучився до розробки комунікаційної стратегії реформи Держстату

Міністерство цифрової трансформації та Державна служба статистики запустили сайт з вакансіями для впровадження реформи Держстату, завдяки якому можна долучитися до створення команди, що стане рушійною...