23.11.22

Побудова екосистеми DESI в Україні

Цифровізація державних сервісів, бізнесу та доступ до технологій відкривають безліч можливостей. Важливо зрозуміти прогрес держави у цій сфері та покращувати цифровий досвід громадян. У цьому в країнах ЄС допомагає DESI (Індекс цифрової економіки та суспільства), який планує запровадити й Україна.

16 листопада проєкт EU4DigitаlUA разом із місією технічної допомоги та обміну інформацією (TAIEX) Європейської Комісії провів воркшоп щодо створення передумов впровадження DESI в Україні. У ньому взяли участь Мінцифри, Державна служба статистики, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації НКРЗІ та Міністерство економіки України, а також іноземні експерти із різних відомств країн ЄС.

Експерти з Фінляндії та Естонії надали консультації щодо законодавчої та інституційної бази, включаючи координацію між державними органами, і поділилися своїм досвідом щодо практичних питань, що виникли під час впровадження індексу. Значна частина воркшопу була присвячена збору даних для індексу та їх оновленню, публічному доступу до даних та розрахунку показників. Вкінці відбулися дискусії та круглий стіл з приводу рекомендацій по впровадженню індексу в Україні.

Проєкт EU4DigitаlUA підтримує впровадження  DESI в Україні. Експерти аналізують нормативно-правову та політичну базу збору цифрових даних та допомагають створити передумови для застосування DESI в Україні.

Що таке DESI?

Digital Economy and Society Index (DESI) — це зведений індекс, що вимірює і порівнює прогрес країн ЄС в галузі цифрової економіки та суспільства. З 2014 року ЄК відстежує прогрес країн-членів ЄС у цифровій конкурентоспроможності та моніторить цифрові показники Європи у цілому за допомогою індексу DESI.

Індекс DESI сам по собі є інструментом вимірювання та моніторингу. Він спирається на більшу екосистему, включаючи відповідне законодавство, координацію між держорганами, методологію та дані. У сукупності все це формує цифрову економіку та називається «екосистемою DESI».

DESI в Україні – необхідна передумова інтеграції до ЄС

Відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, підписаною у 2014 році, уряд України зобов’язався привести своє законодавство у відповідність до стандартів ЄС. Україна має серйозні передумови для приєднання до DESI. Юридично прийнято Концепцію та План дій з розвитку цифрової економіки та суспільства України. Однак потрібна більш сучасна цифрова стратегія, узгоджена з останніми стратегіями ЄС.

Встановивши цілісну юридичну, політичну, інституційну, координаційну та методологічну структуру DESI, український уряд зможе не лише вимірювати та відстежувати, а й формувати політику цифрової трансформації на основі даних.

Минулого року була створена робоча група, в яку увійшли представники ключових державних органів, що працюють над включенням України до DESI. В рамках роботи робочої групи за підтримки експертів  EU4DigitalUA було підготовлено звіт та інші аналітичні матеріали, які оцінюють поточний стан та визначають необхідні кроки для включення України в DESI. Також був розроблений проєкт постанови Кабінету Міністрів, завданням якої є надати поштовх для створення екосистеми DESI в Україні. Проєкт та ключові міністерства продовжують свою роботу по створенню передумов впровадження DESI в Україні для подальшої інтеграції у цифровий ринок ЄС.

Впровадження DESI в Україні дасть змогу визначити динаміку та прогрес цифрового розвитку, порівнюючи з цифровими економіками ЄС, і таким чином сприятиме інтеграції до Єдиного цифрового ринку ЄС.

Подібні новини

Trembita.gov.ua – звіт за 3-й квартал 2023 року

Трембіта» працює попри війну та здійснила вже понад 3.5 млрд транзакцій Проєкт EU4DigitalUA представляє третій за 2023 рік квартальний звіт про роботу системи електронної взаємодії...

EU4DigitalUA та Офіс Омбудсмана презентують “Рекомендації щодо захисту персональних даних”

До 28 січня, Міжнародного дня захисту персональних даних проєкт EU4DigitalUA, що фінансується Європейським Союзом, та Офіс Омбудсмана України презентують "Рекомендації щодо захисту персональних даних для...