15.02.24

EU4DigitalUA, Офіс Омбудсмана та Мінцифра презентували рекомендації з питань штучного інтелекту

Проєкт EU4DigitalUA, що фінансується ЄС, у тісній співпраці з Офісом Омбудсмана та Міністерством цифрової трансформації України, провів презентацію перших в Україні рекомендацій з питань захисту права людини та права на приватність при розробці та впровадженні технологій штучного інтелекту (ШІ). https://eu4digitalua.eu/wp-content/uploads/2024/02/guia_ukr_5.pdf

Сьогодні штучний інтелект використовується майже в усіх сферах життя, від виробничих процесів на підприємствах, розпізнавання обличчя, пошуку маршруту, виправлення граматики, до державної політики. ШІ-системи несуть як користь, так і виклики, один з яких – порушення права на приватність.

“Розробка рекомендацій – це перший крок на шляху до етичного використання ШІ в Україні. Ця ініціатива підкреслює прагнення не лише використовувати технологічні досягнення, але й робити це з особливою увагою до захисту прав людини, зокрема права на приватність” – наголосив Андрій Ніколаєв, ключовий експерт із захисту персональних даних проєкту EU4DigitalUA.

Рекомендації – методичний матеріал, що розглядає вплив штучного інтелекту на права людини та підходи до його регулювання, а також питання управління ШІ відповідно до вимог національного законодавства та міжнародних стандартів.

«Розуміння принципів, якими повинні керуватися розробники й компанії, що працюють із ШІ, важливі для побудови довіри до електронних сервісів в Україні. Рекомендації у сфері захисту персональних даних допоможуть зміцнити поінформованість та запобігти порушенням права на приватність», – зазначає Представник Уповноваженого з інформаційних прав Юлія Деркаченко Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Ці настанови представляють собою наступний крок до комплексного регулювання штучного інтелекту в Україні, описаного у Дорожній карті з регулювання штучного інтелекту. Документ надає загальні рекомендації для пошуку шляхів розв’язання потенційних проблем та використання можливостей, які пропонує ШІ. 

«Людиноцентричність при створенні AI-продуктів повинна стати новим пріоритетом у сфері штучного інтелекту. Зараз наше завдання – бустити розвиток технології та паралельно створювати запобіжники, що триматимуть її під контролем людини. Презентовані рекомендації є частиною реалізації цього плану», – зазначає Олександр Борняков, заступник Міністра цифрової трансформації України.

Подальші кроки передбачають розробку більш специфічних гайдлайнів, що зосередяться на окремих питаннях ШІ. Також очікується розробка та впровадження методології оцінки впливу ШІ на права людини, створення регуляторної «пісочниці», розробка та реалізація добровільних кодексів поведінки для бізнесу та публікація Білої книги з регулювання ШІ. Основне завдання цих інструментів – забезпечити належний рівень захисту прав людини у взаємодії зі штучним інтелектом.

Подібні новини

EU4DigitalUA долучився до розробки комунікаційної стратегії реформи Держстату

Міністерство цифрової трансформації та Державна служба статистики запустили сайт з вакансіями для впровадження реформи Держстату, завдяки якому можна долучитися до створення команди, що стане рушійною...

Trembita.gov.ua – звіт за 2-й квартал 2023 року

«Трембіта» продовжує забезпечувати швидкий та безпечний обмін даними та здійснила вже понад 2.9 млрд транзакцій. Проєкт EU4DigitalUA представляє другий у 2023 році квартальний звіт про...