27.01.23

EU4DigitalUA та Офіс Омбудсмана презентують “Рекомендації щодо захисту персональних даних”

До 28 січня, Міжнародного дня захисту персональних даних проєкт EU4DigitalUA, що фінансується Європейським Союзом, та Офіс Омбудсмана України презентують “Рекомендації щодо захисту персональних даних для органів державної влади” (https://bit.ly/3DgzlbS).

Процес цифрової трансформації системи державного управління прискорюється, і все більше адміністративних послуг стають доступні онлайн. Нові технологічні рішення передбачають обробку та аналіз великого масиву інформації, яка містить персональні дані. Таким чином, зростають ризики стосовно прав людини, зокрема, пов’язані з несанкціонованим витоком персональних даних.

«Захист нашої конфіденційності є частиною ДНК Європи. Сьогодні європейські правила захисту даних стали золотим стандартом і моделлю для багатьох країн світу. EU4DigitalUA прагне використовувати найкращі європейські практики для сприяння покращенню реалізації захисту персональних даних в Україні», – зазначає Марія Гастон Бетран, технічна інституційна координаторка FIIAPP проєкту EU4DigitalUA.

У зв’язку з цим експерти проекту EU4DigitalUA спільно з представниками Офісу Омбудсмана розробили роз’яснення щодо необхідних кроків державних органів для структурування роботи з персональними даними.

«На фоні стрімкого розвитку технологій, коли персональна інформація стала цінним товаром, система захисту персональних даних покликана зробити так, щоб технології залишалися дружніми для людини, а кожен мав хоча б трошки приватного простору. Таким чином, експерти EU4DigitalUA у співпраці з Офісом Омбудсмана працюють над тим, щоб Україна могла забезпечити належний рівень захисту персональних даних відповідно до найвищих європейських та міжнародних стандартів, таких як Conversion 108+ та GDPR», – говорить ключовий експерт із захисту персональних даних Андрій Ніколаєв.

Дотримуючись стандартів GDPR, інструкції дають відповіді на практичні запитання щодо обробки та захисту конфіденційної інформації, ілюструючи інформацію реальними життєвими ситуаціями, включаючи випадки з різних країн Європейського Союзу. Таким чином, документ допомагає детально зрозуміти суть і положення закону.

«З огляду на нові виклики, з якими зіткнулась Україна у 2022 році, рекомендацій у сфері захисту персональних даних набувають особливої важливості. Розроблені у співпраці з проєктом EU4DigitalUA гайдлайни допоможуть зміцнити поінформованість органів державної влади та запобігти витокам персональних даних», – зазначає Представник Уповноваженого з інформаційних прав Юлія Деркаченко Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Подібні новини

Підтримка ЄС: EU4DigitalUA починає розробку системи e-Permit

Проєкт EU4DigitalUA починає роботу над розробкою Єдиної державної електронної системи дозвільних документів e-Permit. За результатами проведених процедур EU4DigitalUA розпочинає співпрацю з компанією MK Consulting, фахівці...

EU4DigitalUA завершив розробку технічного завдання для системи e-Permit

ЄС продовжує підтримувати розробку електронних систем для зміцнення електронного урядування в Україні. У листопаді проєкт EU4DigitalUA завершив розробку технічного завдання на створення Державної інформаційно-комунікаційної системи...