11.03.21

За підтримки ЄС система «Трембіта» допомагає розвитку цифрового врядування в Україні

Представницька онлайн-конференція «Система “Трембіта”: як ми зробили, аби бігали дані, а не люди» відбулася 11 березня 2021 року. Було обговорено значення створеної за підтримки ЄС системи обміну даними для цифрової трансформації України, її вплив на життя громадян та функціонування інституцій влади.

«ЄС з ентузіазмом підтримує розвиток електронного врядування в Україні.  Я пишаюся, що створена програмою U-LEAD з Європою система «Трембіта» є основою української інфраструктури електронного врядування, – заявив посол Матті Маасікас, голова Представництва ЄС в Україні. – Вона покращує якість надання електронних державних послуг на державному та місцевому рівнях, забезпечуючи успішне впровадження реформ децентралізації та цифрової трансформації в Україні. ЄС буде продовжувати підтримувати систему «Трембіта» у рамкахпроекту EU4DigitalUA для досягнення ефективного, прозорого та сталого надання державних послуг громадянам та бізнесу. Прямуємо разом!»

Станом на березень 2021 року понад 80 органів влади та місцевого самоврядування приєдналися до системи Трембіта.  До неї підключено понад 40 державних електронних реєстрів  та інформаційних систем.  Між ними через «Трембіту» налагоджено понад 180 взаємодій, які слугують основою для розвитку електронних послуг.

«Трембіта» — один з ключових елементів розбудови цифрової держави. Завдяки системі безпечного обміну даними Мінцифра за короткий проміжок часу досягла надзвичайних результатів у напрямку електронного врядування. Я щиро вдячний нашим міжнародним партнерам за підтримку та допомогу Україні на шляху цифрової трансформації», — зазначив Михайло Федоров, віцепрем’єр-міністр- міністр цифрової трансформації.

Зокрема, на базі «Трембіти» працюють такі популярні послуги, як єМалятко та ID-14. Cистема забезпечує верифікацію індивідуального податкового номера в мобільному застосунку Дія. Наступними місяцями має розпочатися впровадження онлайн реєстрації місця проживання, яке забезпечуватиме «Трембіта».

Підключитися до системи можуть Центри надання адміністративних послуг, що працюють в інформаційній системі «Вулик». Таким чином вони отримують доступ до електронних реєстрів органів центральної влади та місцевого самоврядування і можуть обслуговувати громадян швидше та якісніше.

«Надання якісних публічних послуг на місцях від ЦНАПів або онлайн покращує життя громадян, а також сприяє розвитку місцевого бізнесу, – підкреслила  Сусанна Делланс, директорка програми “U-LEAD з Європою” від  Sida. – Підключення  ЦНАПів, що працюють в інформаційній системі «Вулик»,  до системи «Трембіта» відкриває нові можливості для центрів щодо отримання  даних з державних електронних реєстрів. Це підвищує ефективність роботи ЦНАПів  і допомагає нарощувати спроможність громад».

Систему «Трембіта» було розроблено та впроваджено в ході реалізації проєкту EGOV4UKRAINE Програми «U-LEAD з Європою».

«Бігати повинні дані, а не люди!» – це гасло нашого проєкту, і саме система «Трембіта» реалізує його якнайкраще. Вона забезпечує взаємодію державних електронних реєстрів та інформаційних систем і обмін даними між ними, створюючи основу для надання електронних послуг громадянам та бізнесу, – зауважила Марі Педак, керівниця проєкту EGOV4UKRAINE.  – Ми вдячні за плідну співпрацю з Міністерством цифрової трансформації та іншими українськими державними установами. Разом нам вдалося досягти цієї амбітної мети.»

 «Трембіта» базується на системі, яка є основою для електронного врядування в Естонії, де  99% послуг надають сьогодні онлайн. Проєкт EGOV4UKRAINE імплементує Академія електронного управління (eGA), Естонія.

«Україна – найбільша країна світу, де повноцінно працює платформа обміну даними «естонського» походження. Базуючись на досягненнях проєкту EGOV4UKRAINE, ми продовжуємо нашу співпрацю з урядом України в рамках наступного проєкту – EU4DigitalUA. Ми раді допомагати у здійсненні цифрової трансформації в Україні», – підкреслив Ханнес Асток, виконавчий директор Академії електронного управління.

Присвячена системі «Трембіта» конференція відбулася в рамках проєкту EGOV4UKRAINE програми з підтримки децентралізації в Україні «U-LEAD з Європою».

Додаткова інформація:

Систему «Трембіта»  розроблено і впроваджено протягом 2016-2021 років у рамках проєкту EGOV4UKRAINE програми з підтримки децентралізації в Україні «U-LEAD з Європою» та IT-компаніями Cybernetica AS (Estonia) та SoftExpansion (Україна). Відповідні роботи коштували 9,4 млн євро та були профінансовані Європейським Союзом і його державами-членами Швецією, Данією, Німеччиною, Польщею, Естонією та Словенією.

Більше інформації про проєкт можна отримати на сайті Академії електронного управління (Естонія) – https://ega.ee/project/u_lead/

Відео про «Трембіту»: https://vimeo.com/496837628

Відео про впровадження «Трембіти»: https://vimeo.com/521419665

Подібні новини

Підтримка ЄС: співробітники Офісу Омбудсмана завершили стажування в AEPD 

Проєкт EU4DigitalUA організував стажування для співробітників Офісу Омбудсмана України в Іспанському агентстві із захисту даних (AEPD). Стажування відбулося в Мадриді з 5 по 16 червня...

Від кіберзахисту до обміну найкращими практиками: досвід варшавського форуму кіберстійкості

У Варшаві 30-31 січня пройшла міжнародна конференція «Кіберстійкість у сучасному світі. Досвід України». Захід, який спільно організували Держспецзв’язку та проєкт EU4DigitalUA, що фінансується Європейським Союзом,...