22.06.23

Кібербезпека: навчання з реагування на атаки ransomware

EU4DigitalUA та Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України (Держспецзв’язку) організували дводенні навчання з кібербезпеки «CIREX.CYBER.Ransomware» з метою підвищення готовності та реакції міст України на атаки ransomware (віруси-вимагачі). Захід відбувся у Львові 20-21 червня і включав участь представників різних міст та державних органів.

Основна мета вправ з кібербезпеки полягала у симуляції та оцінці стратегій реагування міст України на атаки ransomware. Захід підвищив координацію та співпрацю між зацікавленими сторонами, відповідальними за захист інформації, цифровий розвиток та кібербезпеку, що дозволить їм ефективно протидіяти та реагувати на кіберзагрози.

Представники таких міст як Львів, Луцьк, Рівне, Хмельницький, Тернопіль, Ужгород, Чернівці, Івано-Франківськ, Вінниця та місцевих адміністрацій взяли участь у навчанні. Вправи зібрали різноманітних фахівців, зокрема 12 представників, відповідальних за захист інформації в містах, 8 учасників з обласних адміністрацій, відповідальних за цифровий розвиток або захист інформації, 16 представників з регіональних управлінь Держспецзв’язку та 6 представників з Адміністрації Держспецзв’язку.

Одним з основних моментів стала презентація всебічних Рекомендацій щодо підвищення рівня кібербезпеки в органах місцевого самоврядування, розроблених проєктом EU4DigitalUA та Держспецзв’язку. Ці рекомендації надають цінні вказівки для розробки стратегій, планів та нормативних документів з кібербезпеки для міст, громад та органів місцевого самоврядування в Україні.

Марія Гастон Бетран, технічна інституційна координаторка FIIAPP проєкту EU4DigitalUA, прокоментувала: «Проєкт EU4DigitalUA працює, щоб українські державні органи могли скористатися досвідом міжнародних експертів та організацій для посилення системи кіберзахисту. Подібні заходи та розроблені Рекомендації можуть стати стартовою точкою для більш детальних стратегій та планів з кібербезпеки на місцевому рівні. Війна ведеться в інформаційному та в кіберпросторі, тому кіберзахист українських інформаційно-комунікаційних систем потребує ще більшої уваги на всіх рівнях.»

Спільні зусилля між Держспецзв’язку, проєктом EU4DigitalUA та містами-учасниками є важливим кроком у зміцненні ландшафту кібербезпеки України. Такі ініціативи як навчання та презентації найкращих практика мають на меті створити надійну систему захисту проти кіберзагроз, врешті-решт захищаючи критичну інфраструктуру, дані та будуючи довіру громадян.

«Ворог постійно шукає слабкі місця у системі нашого кіберзахисту. І місцеві органи влади – серед основних цілей російських хакерів. Тож сьогодні як ніколи важливо вміти ефективно і оперативно реагувати на кіберзагрози на всіх рівнях: не тільки на загальнодержавному, а й на регіональному, місцевому. Такі навчання – один із важливих кроків для посилення нашої кіберстійкості», – зазначив заступник голови Держспецзв’язку Олександр Потій.

Подібні новини

Європейський Союз підтримує цифрову трансформацію України: результати роботи EU4DigitalUA

EU4DigitalUA розробив більше 50 електронних послуг, впровадив електронний підпис що відповідає стандартам ЄС, сприяв модернізації 10 реєстрів та масштабуванню системи «Трембіта». Протягом останніх чотирьох років...

EU4DigitalUA завершив оновлення вебсайту Paperless

EU4DigitalUA завершив розробку сайту Підтримка Paperless, покликаного інформувати про цифрові державні сервіси, та передав програмне забезпечення Міністерству цифрової трансформації. Робота над його розробкою виконувалась в...