09.12.22

Мінцифра та МОН за підтримки ЄС представили перші результати пілотного проєкту «Оновлена інформатика – IT-студії»

Міністерство цифрової трансформації України та Міністерство освіти і науки України в межах програми EU4DigitalUA, що фінансується Європейським Союзом, представили перші результати пілотного проєкту «Оновлена інформатика – IT-студії» та підсумки першої чверті 2022-2023 навчального року. 

«Оновлена інформатика – IT-студії» залучає провідних українських експертів для створення освітнього контенту, ефективного впровадження новітніх цифрових технологій у викладання, навчання та оцінювання учнів з 1 по 11 класи. Також  передбачається залучення представників ІТ-кластерів та ІТ-асоціацій України, які готові надати технологічну експертизу у створенні нових тем, яких раніше не було в шкільному предметі «Інформатика», та у створенні навчальних відео з експертами. 

«Одна з чотирьох стратегічних цілей Мінцифри — це підвищити частку IT-індустрії у ВВП країни до 10%. Ми хочемо, щоб в нашій країні створювались мільярдні компанії, а кількість спеціалістів зросла в два або три рази. Я вірю, що оновлені уроки інформатики стануть одним з перших кроків, щоб допомогти учням впевнено увійти в ІТ. Щоб їм було цікаво вчитися, використовувати інтернет для власного розвитку та досягнення цілей. А згодом — створювати в Україні продукти, які стануть відомими у світі», — зазначив Віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Проєкт стартував у вересні. Участь у ньому беруть 50 шкіл, 70 вчителів та понад 3000 учнів. Школи відібрали із 405 заявок на участь. Серед них: 28% закладів — із сіл, селищ і селищ міського типу, 34% закладів — із міст, 26% закладів — з обласних центрів і 12% закладів зі столиці. 

Як відзначає Ремі Дюфло, заступник Голови Представництва Європейського Союзу в Україні: «Цифрова освіта є надзвичайно важливою для України. Успіх цифрового суспільства та економіки, а також стійкість цифрової історії успіху України залежатиме від її молоді. Цифрова компетентність є вимогою і правом громадян бути конкурентоспроможними в цифровому суспільстві. Ось чому наша програма EU4DigitalUA продовжує докладати всіх зусиль для підтримки Міністерства цифрової трансформації та Міністерства освіти та науки для забезпечення сталого розвитку цифрової освіти в довгостроковій перспективі».

За словами Заступника Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерії Іонан, сьогодні як ніколи потрібно позбутися застарілих підходів: «Ми будемо готувати не «користувачів», а «креаторів цифрового контенту». Хочемо, щоб кожен школяр міг створювати цифрові середовища і цифровий контент. Це допоможе йому розвиватися, здобувати і поглиблювати знання. Cаме тому, оновлена інформатика називається — IT-студії».

Проведене опитування серед вчителів за результатами першої чверті 2022-2023 навчального року показало, що діти та вчителі із задоволенням користувалися інноваційними освітніми матеріалами, які замінюють підручник на 50-70%. 

Контент 73 занять пілотного проєкту складається з:

  • 15 анімованих відео;
  • 8 мотиваційних відео з IT-експертами;
  • 40 інструктивних допоміжних скрінкастів;
  • теоретичних матеріалів;
  • інтерактивних вправ;
  • тестових завдань.

«Для вчителів предмет «Інформатика» є одним із найскладніших у шкільній програмі. Оскільки вчителям потрібно постійно оновлювати знання та проходити перекваліфікацію, підручники швидко застарівають, а нові актуальні теми з’являються щороку. Наразі підхід до навчання інформатики змінюється з максимальним фокусом на практику, використання сучасних навчальних платформ та цікавих для дітей завдань», – поінформував Дмитро Завгородній, генеральний директор директорату цифрової трансформації Міністерства освіти і науки України.

EU4DigitalUA сформувала офіс проєкту та залучила найкращих європейських та українських ІТ-фахівців для створення якісного контенту для учнів 1-11 класів. Програма провела дослідження десятка навчальних платформ, щоб надати найкращі практики для IT-студій, а також допомогла у створенні рамок цифрових компетенцій для визначення знань і навичок, якими мають володіти школярі. Наступного навчального року, після пілоту, планується масштабувати оновлений курс на всі школи, щоб 4 млн школярів змогли навчатися цифрової грамотності. Курс буде у вільному доступі онлайн для всіх вчителів інформатики та школярів України. 

Подібні новини

EU4DigitalUA долучився до розробки комунікаційної стратегії реформи Держстату

Міністерство цифрової трансформації та Державна служба статистики запустили сайт з вакансіями для впровадження реформи Держстату, завдяки якому можна долучитися до створення команди, що стане рушійною...

EU4DigitalUA завершив оновлення вебсайту Paperless

EU4DigitalUA завершив розробку сайту Підтримка Paperless, покликаного інформувати про цифрові державні сервіси, та передав програмне забезпечення Міністерству цифрової трансформації. Робота над його розробкою виконувалась в...