25.02.23

Підтримка ЄС: Держспецзв’язку провела змагання з кібербезпеки UA30CTF для студентів

Держспецзв’язку за підтримки проєкту EU4DigitalUA, що фінансується ЄС, провела змагання з кібербезпеки UA30CTF. В змаганні взяли участь 156 студентів III-VI курсів з 22 закладів вищої освіти України.

Перше місце здобула команда 4n0M4IY (Національний технічний університет України “Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»), друге та третє – Ghost of Sheva (Київський Національний університет ім. Тараса Шевченка) та Silent Sparrow (Київський національний економічний університет).

Змагання проходили у форматі гри #Jeopardy CTF. Протягом шести годин команди вирішували 25 завдань як на логіку, так і на пошук та експлуатацію вразливостей з поєднанням вирішення цікавих логічних завдань різних рівнів складності. Метою заходу було сформувати у студентів практичні навички в галузі кібербезпеки.

Одним з пріоритетів Держспецзв’язку в напрямку реформування сфери кіберзахисту є розбудова кадрового потенціалу. Зокрема, підвищення рівня підготовки майбутніх фахівців. Задля цього Держспецзв’язку розпочала реформування формальної освіти, а також ініціювала проведення цього заходу, на якому студенти матимуть можливість примінити свої знання на практиці у форматі змагань. Сподіваюсь, що в майбутньому в Україні буде дедалі більше таких заходів”, – зазначив заступник Голови Держспецзв’язку Віктор Жора

Марія Гастон Бетран, технічна інституційна координаторка FIIAPP проєкту EU4DigitalUA, сказала: «З кожним днем кіберзагрози стають все більш складними. Якісна освіта та практичні навички є ключем до формування майбутнього в будь-якій сфері. У EU4DigitalUA, що фінансується ЄС, ми розуміємо важливість розвитку експертної IT-спільноти в Україні. Потрібні яскраві, амбітні та віддані своїй справі експерти, які долучаться до боротьби з кіберзагрозами. Тому ми раді підтримати цей хакатон, який дозволив застосувати знання на практиці та дізнатися більше про можливості у сфері кібербезпеки”.

Окрім участі в змаганнях студенти мали можливість відвідати лекції з кібербезпеки провідних українських фахівців в цій галузі. Зокрема, CISSP CISA OSCP Володимир Стиран, CEO агенції Мольфар Артем Старосєк та керівниця урядової команди реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA Євгенія Волівник.

Підтримка здійснюється в рамках компонента 3 проєкту EU4DigitalUA  «Комунікація та інформування громадськості», який зосереджений на інформуванні та підвищенні обізнаності щодо цифровізації в Україні. EU4DigitalUA, що фінансується ЄС, регулярно підтримує розвиток ІТ-освіти в Україні. З 2022 року проєкт впроваджує “ІТ-студії” для оновлення шкільного курсу інформатики в рамках компонента 2.

Подібні новини

Кібербезпека: навчання з реагування на атаки ransomware

EU4DigitalUA та Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України (Держспецзв’язку) організували дводенні навчання з кібербезпеки «CIREX.CYBER.Ransomware» з метою підвищення готовності та реакції міст України...

ЄС покращує здатність України реагувати на кібератаки

Друга хвиля навчань з кібербезпеки, що фінансуються Європейським Союзом, відбулася в Києві 20-22 вересня для основних українських державних структур у сфері кібербезпеки. Понад 50 представників...