16.03.23

Підтримка ЄС: Конференція з захисту даних об’єднала експертів для обговорення реформи законодавства

Конференція з захисту персональних даних, організована EU4DigitalUA, що відбулася у Варшаві 14-15 березня, зібрала експертів з Офісу Омбудсмана України, інституцій ЄС, Міністерства цифрової трансформації та представників бізнесу з України та ЄС. На конференції обговорювали необхідність реформи законодавства України про захист даних, щоб воно відповідало викликам цифрового світу.

“Відповідно до статті 15 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, Україна зобов’язалася забезпечити належний рівень захисту персональних даних відповідно до найвищих європейських та міжнародних стандартів, зокрема відповідних документів Ради Європи. EU4DigitalUA вітає прагнення України щодо реформи законодавства про захист даних, оскільки його прийняття є важливою частиною інтеграції України в ЄС” – зазначає Марія Гастон Бетран, технічна інституційна координаторка FIIAPP проєкту EU4DigitalUA.

Учасники обговорили розробку проєкту закону України про захист персональних даних та про Національну комісію з питань захисту персональних даних та доступу до публічної інформації, щоб привести законодавство України до стандартів ЄС. Інституції ЄС, включаючи Європейського інспектора з захисту даних та Європейську раду з захисту даних, поділилися своїм досвідом щодо імплементації GDPR, надавши цінну інформацію та рекомендації.

«Чинний закон України про захист персональних даних був прийнятий у 2010 році та базується на Конвенції 108, європейському документі 1981 року. Таким чином, для забезпечення захисту персональних даних українців необхідно прийняти нове оновлене законодавство, яке б відповідало сучасному рівню розвитку технологій і, як наслідок, обробки персональних даних. Офіс Омбудсмана вдячний за можливість підкреслити важливість ухвалення нового закону та обговорити європейський досвід впровадження GDPR під час конференції », – зазначила Представник Уповноваженого з прав людини Юлія Деркаченко Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Експерти з захисту персональних даних проєкту EU4DigitalUA є співавторами нового проєкту закону та надали експертну підтримку щодо аналізу його норм на їх відповідність вимогам європейського законодавства. Іспанське агентство із захисту персональних даних є надійним партнером компонента захисту даних у проєкті EU4DigitalUA, та має великий досвід у проєктах міжнародного співробітництва та у цій сфері.

Луїс де Сальвадор, директор відділу технологічних інновацій Іспанського агентства із захисту даних, прокоментував: «Мужність, яку український народ продемонстрував у ці важкі часи, знайшла відображення в його захисті фундаментального права на захист даних під час війни. Коли основи суспільства розхитуються зовнішніми подіями, надзвичайно важливо зберегти свободу людей і верховенство права. Омбудсман та українська влада усвідомлюють, наскільки важливий захист прав громадян, і не припинили працювати під великим тиском, щоб гарантувати їм, зокрема, захист персональних даних».

Окрім реформування законодавства, на конференції також обговорювали майбутнє захисту даних та роль урядів у формуванні майбутнього регулювання у сфері захисту даних. Учасники говорили про еволюцію законів про приватність та важливість відстежування нових технологій та зростаючі ризики для приватності.

Подібні новини

EU4DigitalUA провів 12 тренінгів по системі НПІ

EU4DigitalUA успішно завершив програму навчання користувачів для системи Національної Програми Інформатизації (НПІ). Навчання включало в себе 12 сесій, які охоплювали 24 години інтенсивного матеріалу. Ці...

Безпечна та швидка взаємодія:  «Трембіта» здійснила 3 млрд транзакцій з моменту запуску

 «Трембіта» продовжує підтримувати безпечний та швидкий зв'язок між державними реєстрами та інформаційними системами й вже перейшла позначку у 3 мільярди транзакцій. Завдяки їй мільйони українців...