04.05.22

Trembita.gov.ua – звіт за 1-й квартал 2022 року

Попри війну, «Трембіта» працює та здійснила вже 1,3 млрд транзакцій

Проєкт EU4DigitalUA представляє перший за воєнний час квартальний звіт про роботу системи електронної взаємодії (інтероперабельності) державних електронних інформаційних ресурсів України «Трембіта» (trembita.gov.ua). У першому кварталі 2022 року «Трембіта» здійснила близько 300 млн транзакцій, з них майже 37 млн за період російського вторгнення з 24 лютого по 31 березня. Взагалі з моменту запуску в експлуатацію «Трембіта» провела понад 1,3 млрд транзакцій.

Ця система дозволяє українським державним органам та органам місцевого самоврядування будувати безпечні інформаційні міжвідомчі взаємодії через інтернет шляхом обміну електронними повідомленнями між їхніми інформаційними системами. Після початку війни проєкт EU4DigitalUA за підтримки Європейського Союзу сприяв посиленню захисту «Трембіти» та українських державних реєстрів, які працюють у системі. Учасниками системи є 169 органів державної влади та місцевого самоврядування (два долучилися за перший квартал 2022 року).

До “Трембіти” підключено 70 електронних інформаційних ресурсів (ЕІР):

Електронна взаємодія — це процес обміну даними між двома ЕІР через програмні комплекси отримувача (вебклієнти) та постачальника (вебсервіси).

Транзакція в системі «Трембіта» — це завершений цикл відправки електронного повідомлення-запиту від вебклієнта до вебсервісу, його обробка вебсервісом, отримання вебклієнтом електронного повідомлення-відповіді від вебсервісу з наступною його обробкою вебклієнтом.

Гасло та суть «Трембіти»: «Бігати повинні дані, а не люди!»

Ця система дозволяє передавати дані з різних державних реєстрів, щоб люди отримували необхідні послуги. Основу системи «Трембіта» становить удосконалена естонська платформа обміну даними X-ROAD, яка є фундаментом естонського цифрового суспільства та була перероблена для потреб України завдяки допомозі проєктів Європейського Союзу EGOV4UKRAINE (2016-2021) та EU4DigitalUA (2020-2024).

Був проаналізований вплив російської агресії на загальні показники функціонування системи «Трембіта» з 24 лютого по 31 березня 2022 року. У цей важкий період «Трембіта» працювала в майже звичайному режимі.  Кількість активних вебсервісів становила 49, це майже 36% від усієї кількості за перший квартал поточного року. Активних електронних взаємодій між ЕІР у «Трембіті» за цей період було 68, що становить 27% від усієї кількості активних взаємодій за квартал. Транзакцій у «Трембіті» з 24 лютого по 31 березня відбулося 36 922 035, або 12% від загальної кількості транзакцій у першому кварталі 2022 року.

Проєкт EU4DigitalUA визначив 16 індикаторів для моніторингу поточного стану системи «Трембіта» та підключених до неї електронних інформаційних ресурсів (ЕІР):

Індикатор 30.09.2131.12.2131.03.22  
1Кількість органів державної влади, органів місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання, які уклали угоду про підключення до «Трембіти»159170172
2Кількість учасників «Трембіти»155167169
3Загальна кількість ЕІР, які підключені до «Трембіти»556770
4Кількість ЕІР, які підключені до «Трембіти» та мають опубліковані в системі вебсервіси404948
5Частка ЕІР, які підключені до «Трембіти» та мають опубліковані в системі вебсервіси73%73%69%
6Кількість ЕІР, які підключені до «Трембіти» та мають опубліковані в системі активні вебсервіси343943
7Частка ЕІР, які підключені до «Трембіти» та мають опубліковані в системі активні вебсервіси61%58%61%
8Кількість ЕІР, які підключені до «Трембіти» та мають побудовані електронні інформаційні взаємодії465253
9Частка ЕІР, які підключені до «Трембіти» та мають побудовані  електронні інформаційні взаємодії84%78%76%
10Кількість ЕІР, які підключені до «Трембіти» та мають активні електронні взаємодії344350
11Частка ЕІР, які підключені до «Трембіти» та мають активні електронні взаємодії60%64%71%
12Загальна кількість вебсервісів, які опубліковані у «Трембіті»223277329
13Кількість активних вебсервісів118122133  
14Кількість активних електронних взаємодій між ЕІР у «Трембіті»217228248  
15Кількість транзакцій у «Трембіті» за квартал62 783 863777 365 685298 148 432  
16Кількість транзакцій у «Трембіті» з початку введення системи в промислову експлуатацію235 236 8821 012 602 5671 310 750 999        

Топ-5 найзатребуваніших у системі «Трембіта» вебсервісів-2022

Аналіз показує, що найбільш затребуваними вебсервісами в системі «Трембіта» за перший квартал 2022 року були вебсервіси наступних ЕІР:

  1. ДРФО (Державний реєстр фізичних осіб – платників податків);
  2. ЕСОЗ (Електронна система охорони здоров’я);
  3. ДРАЦС (Державний реєстр актів цивільного стану);
  4. БДКІ (База даних кредитних історій);
  5. АСВП (Автоматизована система виконавчих проваджень).

Також результати аналізу показують, що, окрім взаємодії з порталом та мобільним застосунком «Дія», взаємодії налаштовуються також між іншими EIР, а саме:

Державний реєстр актів цивільного стану – Інформаційно-аналітична платформа електронної верифікації та моніторингу Міністерства фінансів України: понад 18 млн транзакцій. Взаємодія забезпечує отримання відомостей щодо цивільного стану під час проведення верифікації соціальних виплат.

Електронний реєстр лікарняних листів – Електронна система охорони здоров’я: понад 7 млн транзакцій. Ця взаємодія реалізує електронний сервіс «Електронні лікарняні»

Реєстр Автоматизованої системи виконавчих проваджень – Реєстр Інформаційно-аналітичної платформи електронної верифікації та моніторингу: понад 7 млн транзакцій. Взаємодія забезпечує отримання відомостей щодо виконавчих проваджень під час проведення верифікації соціальних виплат.

Реєстр територіальної громади міста Києва – Підсистема Реєстру територіальних громад Державної міграційної служби України: понад 2 млн транзакцій. У рамках цієї взаємодії відбувається обмін інформацією про місце проживання між Реєстром територіальної громади міста Києва та Реєстром територіальної громади Державної міграційної служби України.

Державний реєстр прав на нерухоме майно – Єдина державна електронна система у сфері будівництва: понад 1 млн транзакцій. Ця взаємодія використовується при наданні будівельних послуг.

Аналіз підключення основних реєстрів до «Трембіти»

Перелік пріоритетних ЕІР для запровадження електронної взаємодії визначено Постановою КМУ від 8 вересня 2016 р. № 606 (зі змінами). У наступній таблиці наведено відомості про підключення пріоритетних ЕІР до системи «Трембіта», наявність підсистем, вебсервісів та електронних взаємодій.

УчасникРеєстр (НРЕІР)Підсистема “Трембіти”Наявність вебсервісівНаявність активних вебсервісівНаявність взаємодііНаявність активних взаємодій
 Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадаструДержавний земельний кадастр_____
 Міністерство юстиції УкраїниДержавний реєстр актів цивільного стану громадян+++  ++  
 Центральна виборча комісіяДержавний реєстр виборців+++++
 Пенсійний фонд УкраїниДержавний реєстр загальнообов’язкового державного соціального страхування+++  ++
 Міністерство юстиції УкраїниДержавний реєстр обтяжень рухомого майна_*_*___
 Міністерство юстиції УкраїниДержавний реєстр речових прав на нерухоме майно+++++  
 Державна податкова служба УкраїниДержавний реєстр фізичних осіб -платників податків+++  ++
 Національна служба здоров’я УкраїниЕлектронна система охорони здоров’я  +++  ++  
 Міністерство освіти і науки України  Єдина державна електронна база з питань освіти+++++
 Міністерство внутрішніх справ УкраїниЄдина інформаційна система Міністерства внутрішніх справ+++  ++  
 Міністерство соціальної політики УкраїниЄдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги+++  ++  
 Державна міграційна служба УкраїниЄдиний державний демографічний реєстр+++  ++
 Міністерство внутрішніх справ УкраїниЄдиний державний реєстр транспортних засобів+**+___
 Державна судова адміністрація УкраїниЄдиний державний реєстр судових рішень+++  ++  
 Міністерство юстиції УкраїниЄдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань+++  ++  
 Міністерство юстиції УкраїниЄдиний реєстр довіреностей  +++__
 Міністерство розвитку громад та територій УкраїниЄдина державна електронна система у сфері будівництва+++  ++
 Фонд державного майна УкраїниЄдиний реєстр об’єктів державної власності_ *____
 Державна податкова служба УкраїниРеєстр платників податку на додану вартість_____
 Міністерство у справах ветеранів УкраїниЄдиний державний реєстр ветеранів війни+____
 Пенсійний фонд УкраїниЕлектронний реєстр листків непрацездатності+++  ++
 Разом:211716151414

* – підключений до тестового середовища “Трембіти”.

** – як підсистема ЄІС МВС.

Проведений аналіз Переліку пріоритетних державних електронних інформаційних ресурсів для запровадження електронної взаємодії, який зазначений  в Постанові Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2016 р. № 606 “Про деякі питання електронної взаємодії електронних інформаційних ресурсів” показав, що з 21 реєстру:

– до промислового середовища “Трембіти” підключено 17 реєстрів, а Державний реєстр обтяжень рухомого майна та Єдиний реєстр об’єктів державної власності підключені до тестового середовища, Державний земельний кадастр та Реєстр платників податку на додану вартість ще не підключені;

– всі підключені реєстри мають активні вебсервіси, крім Єдиного державного реєстру ветеранів війни;

– всі підключені реєстри мають електронні інформаційні взаємодії, крім Єдиного реєстру довіреностей та Єдиного державного реєстру ветеранів війни.

Подібні новини

За підтримки ЄС система «Трембіта» допомагає розвитку цифрового врядування в Україні

Представницька онлайн-конференція «Система "Трембіта": як ми зробили, аби бігали дані, а не люди» відбулася 11 березня 2021 року. Було обговорено значення створеної за підтримки ЄС системи обміну даними для цифрової...

Побудова екосистеми DESI в Україні

Цифровізація державних сервісів, бізнесу та доступ до технологій відкривають безліч можливостей. Важливо зрозуміти прогрес держави у цій сфері та покращувати цифровий досвід громадян. У цьому...