01.02.24

Від кіберзахисту до обміну найкращими практиками: досвід варшавського форуму кіберстійкості

У Варшаві 30-31 січня пройшла міжнародна конференція «Кіберстійкість у сучасному світі. Досвід України». Захід, який спільно організували Держспецзв’язку та проєкт EU4DigitalUA, що фінансується Європейським Союзом, об’єднав провідних українських, європейських та світових фахівців, представників урядових інституцій та бізнесу для обміну досвідом і кращими практиками у сфері кібербезпеки.

Учасники зосередилися на уроках винесених з досвіду України у протидії кіберзагрозам. Протистояння України російській агресії у кіберпросторі демонструє, як сучасні технології захисту трансформують ландшафт цифрової безпеки. На конференції також розглядали питання розвитку державно-приватного партнерства та міжгалузевої співпраці з метою зміцнення кіберзахисту, обговорювали механізми міжнародної координації для формування безпечнішого кіберпростору.

«Україна першою у світі постала перед викликами подібного масштабу, коли кіберскладова стала повноцінною частиною війни. Українським фахівцям довелося адаптовувати системи захисту в режимі постійних змін та в екстремально короткі терміни. Це дало нам унікальний досвід і ми готові ним ділитися. Кіберпростір не має кордонів, тому його захист  – це питання спільної протидії, співпраці та напрацювання механізмів притягнення до відповідальності кіберзловмисників», підкреслив голова Держспецзв’язку Юрій Мироненко.

На заході також обговорили теми кібердипломатії, захисту критичної інфраструктури та ролі міжнародного співробітництва у реагуванні на надзвичайні ситуації. Панельні дискусії та основні доповіді стали платформою для обміну досвідом та інноваційними стратегіями.

Асьєр Сантільян Лузурьяга, керівник відділу «Належне управління і верховенство права» Представництва Європейського Союзу в Україні наголосив на важливості стратегічної підтримки сфери кібербезпеки в Україні: «Підтримка Європейського Союзу у зміцненні кіберзахисту України через його флагманську програму EU4DigitalUA — це тривале партнерство з комплексним підходом, від постачання телекомунікаційного обладнання до розробки кіберстратегій для українських міст. Ця конференція слугує ще одним яскравим прикладом такої підтримки та духу співпраці».

«Інформація та стратегічні підходи, якими поділилися під час цього форуму, є безцінними для розвитку стійких структур кібербезпеки в усьому світі», — сказала Марія Гастон Бетран, технічна інституційна координаторка FIIAPP EU4DigitalUA. «Ця подія не лише підкреслила надзвичайну кіберстійкість України, але й важливість міжнародної співпраці для захисту нашого цифрового майбутнього».

За словами заступника голови Держспецзв’язку Олександра Потія, нові безпекові виклики, перед якими постає сучасний цифровий світ, потребують формування нових підходів та напрацювання нового технічного та технологічного інструментарію. Однак ключовою проблемою стає здатність інституцій на різних рівнях реалізувати нові підходи, адже такі зміни потребують значної кількості високоякісних фахівців. «Такі заходи дають нам можливість не лише обмінятися наявним досвідом, але й сформувати бачення того, як ми, спираючись на отримані знання, долатимемо проблеми, які виникатимуть у майбутньому», — зазначив Олександр Потій.

Подібні новини

За підтримки ЄС Мінцифра та МОН представили результати пілотування проєкту «Оновлена інформатика — IT-студії»

Міністерство освіти і науки України і Міністерство цифрової трансформації України в межах програми EU4DigitalUA представили фінальні результати пілотного проєкту «Оновлена інформатика — IT-студії». Підсумки пілотування...

Trembita.gov.ua – звіт за 2-й квартал 2023 року

«Трембіта» продовжує забезпечувати швидкий та безпечний обмін даними та здійснила вже понад 2.9 млрд транзакцій. Проєкт EU4DigitalUA представляє другий у 2023 році квартальний звіт про...