24.09.21

ЄС покращує здатність України реагувати на кібератаки

Друга хвиля навчань з кібербезпеки, що фінансуються Європейським Союзом, відбулася в Києві 20-22 вересня для основних українських державних структур у сфері кібербезпеки. Понад 50 представників Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Служби безпеки (СБУ), Кіберполіції, Міністерства оборони та Національного банку (НБУ) взяли участь у тренінгу з моделювання протидії кібератакам. Тренінг включав сесію зворотного зв’язку з керівниками ключових органів кібербезпеки, які порушили питання ефективної організації реагування на кібератаки. Особлива увага була приділена співпраці між основними українськими гравцями у сфері кібербезпеки.

«Такі навчання – унікальна можливість в умовах, наближених до реальних, відпрацювати сценарії реагування на кібератаки та  забезпечити злагоджену роботу команд, підвищити навички реагування на кіберінциденти», – заявив заступник голови Держспецзв’язку Віктор Жора.

Танель Танг, член євросоюзівської Групи підтримки України, приїхав до Києва для участі у сесії зворотного зв’язку 22 вересня. «Потрібні спільні зусилля для посилення обізнаності українського кіберпростору та органів державної влади щодо кібербезпеки, – сказав пан Танг. – Успіх України у цифровій трансформації залежить від безпечних та надійних цифрових інструментів та зв’язків. Залучаючи найкращі знання та експертів ЄС, ми допомагаємо підготувати українських експертів із кібербезпеки до нових викликів».

Навчання в межах проєкту EU4DigitalUA, що фінансується ЄС, були проведені естонською Академією електронного врядування (eGA) у середовищі моделювання естонської компанії CybExer Technologies OÜ.

«Надання належного навчання фахівцям з ІТ та кібербезпеки є важливим як ніколи. Тільки теоретичного підходу до освіти недостатньо. Ми раді надати українським урядовим експертам нові технологічні рішення з Естонії, які забезпечують просунуті методи навчання у віртуальному середовищі. Кібербезпека потребує постійних тренувань для підтримки розвитку країни», – зазначила Мерле Майгре, організаторка навчань з eGA.

Навчання проводилося за методом «живого вогню». Учасники були розділені на сині та червону команди. Сині команди були сформовані з фахівців основних українських державних структур у сфері кібербезпеки. Червона команда організаторів здійснювала інтенсивну атаку в реальному часі проти віртуальної інфраструктури синіх команд. Кожна синя команда мала оцінити кризу й забезпечити захист та ефективність служб і мереж під час кібератак. 

Подібні новини

Trembita.gov.ua – звіт за 4-й квартал 2021 року

Cистема зафіксувала перший мільярд транзакцій, з них понад 777 млн за останній квартал Проєкт EU4DigitalUA представляє звіт про роботу системи електронної взаємодії (інтероперабельності) державних електронних...

Підтримка ЄС: Держспецзв’язку провела змагання з кібербезпеки UA30CTF для студентів

Держспецзв'язку за підтримки проєкту EU4DigitalUA, що фінансується ЄС, провела змагання з кібербезпеки UA30CTF. В змаганні взяли участь 156 студентів III-VI курсів з 22 закладів вищої...