12.07.23

За підтримки ЄС Мінцифра та МОН представили результати пілотування проєкту «Оновлена інформатика — IT-студії»

Міністерство освіти і науки України і Міністерство цифрової трансформації України в межах програми EU4DigitalUA представили фінальні результати пілотного проєкту «Оновлена інформатика — IT-студії». Підсумки пілотування підбили разом з учасниками проєкту під час онлайн-мітапу.

Штучний інтелект, віртуальна реальність, хмарні технології, великі дані та робототехніка — це вже наша нова реальність. Все починається зі школи, тому вирішено переосмислити шкільний предмет й оновити зміст шкільної інформатики. Пілотний проєкт «Оновлена інформатика — IT-студії» стартував у вересні 2022 року. Учасниками пілоту стали 73 вчителі та понад 3000 учнів з 50 шкіл.

«Починаючи зі школи, діти мають отримувати сучасні знання, які в майбутньому дадуть змогу отримати затребувану й актуальну професію. Минулого року ми запустили пілотний проєкт “Оновлена інформатика — IT-студії”. За новою системою навчалися понад 3 тисячі учнів з 50 шкіл. Ми зібрали фідбек від вчителів, проаналізували результати й побачили ефективність програми. Уже цього навчального року масштабуємо проєкт на всі школи України. Щоб діти отримували актуальні знання та навички і відкривали для себе нові можливості», — зазначає Михайло Федоров, Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації України.

Освітні ресурси ІТ-студій структуровано за такими змістовими лініями: цифрова грамотність, аналіз даних і моделювання, медіатворчість, цифрове громадянство та основи програмування.

«”Оновлена інформатика — IT-студії” — це проєкт про майбутнє українських школярів із новими можливостями. Завдяки співпраці освітян, науковців з топовими експертами в IT-галузі ми виводимо освіту на зовсім інший рівень, модернізуємо систему навчання та підходи до нього. Діджитал-технології розвиватимуться ще стрімкіше, саме тому важливо надати українським школярам необхідні знання та навички вже зараз, щоби забезпечити їм доступ до ширшого кола можливостей», — зазначив Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

Вчителі високо оцінили подання навчального матеріалу, зокрема в 4-й чверті, завдання для самостійного виконання, практичні завдання та кейси. Середня оцінка розроблених ресурсів четвертої чверті — 4,7 із 5.

«Проєкт IT-студії є свідченням співробітництва між Європейським Союзом та Україною в рамках флагманської програми EU4DigitalUA. Європейський Союз вітає досягнення проєкту і продовжує підтримувати Україну у розвитку цифрової освіти, що є однією з найважливіших складових сучасних суспільств», – заявив Посол Матті Маасікас, голова Представництва Європейського Союзу в Україні.

Пілотування «ІТ-студій» в українських школах є прикладом використання найкращих європейських та міжнародних практик для створення цифрового освітнього середовища. Дослідження, виконані іспанськими експертами в рамках EU4DigitalUA щодо різних методів навчання інформатики, цифрового оцінювання, а також визначення вимог до цифрових компетенцій школярів, стали важливими елементами у формуванні нових освітніх ресурсів.

«З наступного навчального року понад 4 мільйони українських школярів матимуть змогу навчатися за оновленими освітніми ресурсами ІТ-студій. Це означає, що 4 мільйони школярів отримуватимуть якісно новий підхід до освіти — з максимальним фокусом на практиці та адаптації до нової цифрової реальності», — зазначає Валерія Іонан, заступник Міністра цифрової трансформації України з питань євроінтеграції.

Протягом року проєкт тісно співпрацював з ІТ-кластерами: Харківським, Одеським та Львівським. Це дозволило отримати зворотний зв’язок щодо оновленої інформатики та якісну технологічну експертизу. Наразі процес пілотування освітніх ресурсів завершено, відбувається їх доопрацювання відповідно до отриманого зворотного зв’язку.

Подібні новини

Підтримка ЄС: навчальна поїздка з кібербезпеки

На тлі невиправданої та неспровокованої російської агресії життєво важливо все більше розвивати кібербезпеку та захист даних. Ризики значні та реальні, особливо коли йдеться про кібератаки...

EU4DigitalUA організовує друге стажування із захисту персональних даних

Відеоспостереження, дрони та біометричні технології — це вже не майбутнє, а реальність сучасного світу. У зв'язку з швидким розвитком технологій, захист персональних даних далеко виходить...