13.07.23

Безпечна та швидка взаємодія:  «Трембіта» здійснила 3 млрд транзакцій з моменту запуску

 «Трембіта» продовжує підтримувати безпечний та швидкий зв’язок між державними реєстрами та інформаційними системами й вже перейшла позначку у 3 мільярди транзакцій. Завдяки їй мільйони українців отримують послуги онлайн та можуть використовувати електронні документи.

 «Трембіта» запрацювала у 2020 році, а перший обмін даними був налагоджений між Національною службою здоров’я України та Держлікслужбою в межах програми «Доступні ліки». На сьогодні ж, до системи вже долучились 201 орган державної влади та місцевого самоврядування. Також підключено 83 електронних інформаційних ресурсів і побудовано більш ніж 300 електронних взаємодій між реєстрами.

За три з половиною роки «Трембіта» забезпечила надання мільйонів життєво необхідних послуг без збору довідок та відвідування держорганів. Наприклад, з моменту запуску послуги «єМалятко» у 2020 році «Трембіта» забезпечила реєстрацію більш ніж 385 тисяч новонароджених. Вона передавала дані для того, щоб 251,5 тисячі українців отримали свій перший паспорт та ідентифікаційний код в рамках послуги «ID14». А з початку цього року «Трембіта» бере участь у формуванні нових сімей. З моменту запуску послуги вона забезпечила подачу вже понад 7 тисяч заяв на шлюб.

З моменту запуску системи найбільш популярними електронними інформаційними ресурсами за кількістю запитів стали:

  • Державний реєстр фізичних осіб – платників податків –  понад 1,2 мільярда запитів;
  • Державний реєстр актів цивільного стану громадян – понад 545  мільйонів запитів;
  • Автоматизована система виконавчого провадження – понад 350  мільйонів запитів;
  • Електронна система охорони здоров’я – понад 204 мільйонів запитів.

Завдяки «Трембіті» все більше бігають дані, а не люди. З моменту запуску системи найпопулярнішими стали взаємодії з порталом та застосунком Дія :

Державний реєстр фізичних осіб – платників податків, понад 698  мільйонів транзакцій. Ця взаємодія використовується Дією у процесі перевірки та відображення ідентифікаційного коду.

Автоматизована система виконавчих проваджень, понад 327 мільйонів транзакцій. При використанні цієї взаємодії громадяни можуть дізнатись про наявність відкритих виконавчих проваджень щодо них.

Державний реєстр цивільного стану громадян, понад 309 мільйонів транзакцій. У рамках цієї взаємодії здійснюється отримання порталом та мобільним застосунком Дія відомостей щодо свідоцтв та актових записів про народження дитини.

Електронна система охорони здоров’я,  понад 162 мільйонів транзакцій. Завдяки цій взаємодії українці отримали доступ до сертифікатів вакцинації від COVID-19 в Дії.

Трембіта була розроблена на базі естонської платформи обміну даними X-ROAD в рамках проєкту міжнародної технічної допомоги EGOV4Ukraine. Наразі вона активно розвивається за підтримки Європейського Союзу в рамках проєктів EU4DigitalUA та DT4UA, що виконує Академія електронного управління.

Подібні новини

За підтримки ЄС система «Трембіта» допомагає розвитку цифрового врядування в Україні

Представницька онлайн-конференція «Система "Трембіта": як ми зробили, аби бігали дані, а не люди» відбулася 11 березня 2021 року. Було обговорено значення створеної за підтримки ЄС системи обміну даними для цифрової...

Trembita.gov.ua – звіт за 2-й квартал 2022 року

Попри війну, «Трембіта» працює та здійснила вже 1,5 млрд транзакцій Проєкт EU4DigitalUA представляє другий за воєнний час квартальний звіт про роботу системи електронної взаємодії (інтероперабельності)...