15.12.21

Розпочалося оцінювання якості даних у державних реєстрах

У рамках проєкту EU4DigitalUA розпочалося оцінювання якості даних публічних державних реєстрів України. Зокрема, упродовж наступних 5 місяців оцінюватиметься якість даних у таких базових держреєстрах, як демографічний, речових прав на нерухоме майно, фізичних осіб-платників податків.

Під час реалізації проєкту EU4DigitalUA було розроблено методику та відповідні методичні рекомендації з оцінювання якості даних у державних електронних інформаційних ресурсах (ДЕІР). До 2021 року в Україні не існувало уніфікованої процедури оцінювання якості даних ДЕІР, що ускладнювало виявлення проблем та покращення стану даних, які наявні в ДЕІР. Запропоноване методичне забезпечення – це опис та покрокова інструкція для співробітників держателя чи адміністратора ДЕІР, на підставі якої можна самостійно спланувати та провести оцінювання якості даних в ДЕІР, а також вжити заходів для підвищення якості даних. Розроблені методичні підходи можуть лягти в основу загальнонаціональної стратегії управління якістю даних, а результати первинного оцінювання  допоможуть виявити актуальні напрямки розвитку структур та процесів управління даними.

Підвищення якості даних ДЕІР позитивно вплине на внутрішні державні процеси, які включають обмін та використання даних:

  • Сприятиме повноті, достовірності та коректності даних у ДЕІР;
  • Покращить якість надання публічних послуг громадянам;
  • Зменшить витрати, пов’язані із недостатньо високою якістю даних;
  • Збільшить швидкість доступу до інформації в ДЕІР;
  • Поліпшить якість прийняття рішень на основі даних у ДЕІР.

Методичні рекомендації наводять такий приклад проблеми з даними реєстру:

За результатами оцінювання буде створено рекомендації технічного, організаційного та юридичного характеру з підвищення якості даних у відповідних реєстрах, а також з визначення першочергових кроків та рішень. Також держателі та адміністратори українських державних реєстрів зможуть отримати необхідні консультації.

Подібні новини

ЄС розпочинає проєкт з підтримки цифрової трансформації України із бюджетом у 17,4 млн євро

Проєкт Європейського Союзу "Цифрова трансформація для України" (DT4UA) продовжує підвищувати ефективність та безпеку надання державних послуг та покращувати їх доступність для громадян і бізнесу в...

Trembita.gov.ua – звіт за 3-й квартал 2021 року

У системі відбулося понад 200 млн транзакцій, з них майже 63 млн за 3-й квартал 2021 року. Проєкт EU4DigitalUA представляє звіт про роботу системи електронної...