24.11.23

EU4DigitalUA організовує друге стажування із захисту персональних даних

Відеоспостереження, дрони та біометричні технології — це вже не майбутнє, а реальність сучасного світу. У зв’язку з швидким розвитком технологій, захист персональних даних далеко виходить за рамки паперового документообігу. Проєкт EU4DigitalUA, розуміючи важливість підвищення кваліфікації в цій галузі, організовує друге стажування для співробітників Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, що відбулося з 13 по 24 листопада 2023 року в Іспанії, в місті Мадрид.

Учасники стажування працювали з Іспанським Агентством захисту персональних даних (AEPD), де обмінялися досвідом із зарубіжними колегами. Програма передбачала не тільки теоретичну підготовку, але й вирішення практичних задач, які включали оцінку впливу на конфіденційність, управління ризиками, а також процедури у випадку порушень у сфері персональних даних.

«Україна зараз проходить непростий шлях трансформації законодавства з персональних даних та його наближення до європейський та міжнародних стандартів, що є обов’язком нашої держави для згідно з Угодою про асоціацію з ЄС, та уможливлює її подальшу інтеграцію. Обмін досвідом з європейськими колегами набуває особливої важливості у цьому контексті», – прокоментував Андрій Ніколаєв, ключовий експерт із захисту персональних даних EU4DigitalUA

Стажування стало внеском у розвиток професійної майстерності українських фахівців. Подібні обміни досвідом з європейськими організаціями, такими як AEPD дозволять Україні наблизитися до європейських стандартів у цій сфері.

Юлія Деркаченко, Представник Уповноваженого з інформаційних прав, зазначила: «Під час стажування особлива увага була приділена новітнім технологіям, таким як Інтернет речей та штучний інтелект, та їх важливості в контексті захисту персональних даних. Учасники глибоко занурилися у вивчення сучасних систем відеонагляду, використання дронів та біометрії. Ми висловлюємо вдячність проекту EU4DigitalUA та Іспанському Агентству захисту персональних даних (AEPD) за цю можливість обміну досвідом для підвищення рівня захисту персональних даних в Україні».

Проєкт EU4DigitalUA співпрацює з Іспанським агенством із захисту персональних даних, яке уже багато років відповідає за дотримання європейських стандартів в Іспанії та має безцінний досвід у цій сфері.

“Інституційна співпраця, обмін знаннями та розповсюдження принципів та гарантій, закріплених у Загальному регламенті захисту даних, є однією зі стратегічних областей Агентства захисту даних Іспанії. Агентство є одним з найактивніших на європейському рівні у захисті цього фундаментального права громадян. Тісна співпраця з іншими владними структурами дозволяє нам передавати знання та, додатково, практичні аспекти ефективного застосування Регламенту захисту даних, а також ділитися повсякденним досвідом роботи наглядових органів”, – пояснив Луїс де Сальвадор, директор відділу технологічних інновацій AEPD.

Нагадуємо, що у липні 2023 року відбулося перше стажування для співробітників Офісу Омбудсмана України в Іспанському агенстві із захисту персональних даних.

Подібні новини

Підтримка ЄС: EU4DigitalUA починає розробку системи e-Permit

Проєкт EU4DigitalUA починає роботу над розробкою Єдиної державної електронної системи дозвільних документів e-Permit. За результатами проведених процедур EU4DigitalUA розпочинає співпрацю з компанією MK Consulting, фахівці...

Цифрова євроінтеграція ще ближче: українські електронні підписи зможуть використовувати в Європейському Союзі

Європейська Комісія ухвалила перелік країн TC AdES LOTL, в якому міститься інформація про електронні підписи та печатки країн, що не є членами ЄС. Перевірка електронних...